Harjoitus 1

Tehtävässä käytetyt harjoitukset löytyvät seuravaassa osoiteessa Tero Karvinen Learn Free software whit me Linux palvelimet ict4tn021 – 6 kurssin opettajana toimii Tero Karvinen.

Ensimmäisen kotitehtävät ovat seuraavat:

a) Tee oma Linux-livetikku. Kokeile sitä jossain muussa kuin koulun koneessa. Tämä kohta ei edellytä asentamista – jos kuitenkin asennat, ota ensin varmuuskopiot.

b) Listaa testaamasi koneen rauta (‘sudo lshw -short -sanitize’).

c) Asenna kolme itsellesi uutta ohjelmaa. Kokeile kutakin ohjelmaa sen pääasiallisessa käyttötarkoituksessa.

d) Mitä lisenssiä kukin näistä ohjelmista käyttää? Selitä lyhyesti, mitä oikeuksia ja velvolisuuksia tuosta lisenssistä seuraa.

e) Listaa käyttämäsi ohjelmat (esim. MS Word), kunkin ohjelman käyttötarkoitus (esim. Tekstinkäsittely) ja vastaava vapaa Linux-ohjelma (esim. LibreOffice Writer). Jos johonkin tarkoitukseen ei löydy vapaata Linux-ohjelmaa, listaa sekin. (Päivitetty: korjasin tämän kohdan tunnuskirjaimen d->e)

f) Vapaaehtoinen lisätehtävä: varmuuskopioi tiedostosi (voit käyttää esimerkiksi ulkoista USB-levyä)

Tehtävässä käytän Lenovon x220 mallisen läppäriä, koneessa on valmiiksi pohjalla Windows 10, olen asentanut tänään 18.1 labran koneella Xubuntun 16.04.03 amd64 version, joten en aio asentaa uudelleen. Tehtävässä tulen käyttämään tämän päivän labra harjoituksen yhteydessä lataamani Xubuntu käyttöjärjestelmien ISO tiedoston sekä Unetbootin ohjelman jonka tallensin etukäteen USB tikkulle. Unetbootin tilalle on mahdollista käyttää myös Rufus ohjelman jokaa toimii samalla periateella.

UNetootin ja Rufus ohjelman sekä Xubuntun 16.04.03 amd64 version  lataus onnistuu seuraavassa linkissä:

UnetBootin

Rufus

xubuntu-16.04.3-desktop-amd64.iso

Unetbootin ja Rufus ohjelman lisäksi yksi toinen keino voi myös mielestäni olla  boottaavan USB- tikku joka sisältää Xubuntun asennus tiedoston.

 

a) Kokeilua varten meneen vaihtamaan BIOS:in asetukset, niin että kone käynnistyy USB- tikulta. Bios:iin päästään F12 näppäimällä tämä kuitenkin voi vaihdella konettain.

Seuraavassa kuvassa näkyy boottivalikko josta valitan USB HDD: Generic Flash Disk, sillä kone tietää miltä medialta tietokone buuttaa. Nyt kone on määritelty käynnistymeen USB tikulta.

bty

Seuravaaksi valitsin Try Xubuntu without installing koska en asentaa Xubuntua koneseen.

bty

Kun käyttöjärjeslemä on latautunut, ensiksi liitän sen langattomaan verkkoon, sekä vaihdan järjestelmän näppämäistön pohjoismaalaiseksi, koska näppämäistö on oletuksella yhdysvaltain asetelulla.

bty

b) Syötän komennon “sudo lshw -short -sanitize” mikä listaa koneen rauta.

bty

Tässä vaiheessa ennen ohjelmien asentamista, olen kuitenkin asentanut Xubuntun tyhjään koneeseen. Laitan seuraavaksi kuvia asennuksen prosessista vaihe vaihelta.

bty

bty

bty

bty

bdr

bty

Asennuksen jälkeen varmistaakseni että järjestelmä on päivitysten osalta ajan tasalla, päivitin järjestelmän komenolla: “sudo apt-get update” ja “sudo apt-get upgrade”.

c) Asennettavaksi ohjelmaksi valitsin: Eclipse, Shutter, ja Gufw.

Tässä asennuksen komennot:

sudo apt-get install eclipse

sudo apt get install shutter

sudo apt-get install gufw

Eclipse on ohjelmointiympäristö ja testaan sen toimivuutta HelloWorld ohjelmalla, jonka lisään kuvia testauksesta asentamani Shutter kuvakappausohjelman avulla.

Workspaces_002

Gufw on palomuuri Linuxille ja sen toimivuutta testasin tarkkailemalla liikenettä tietokoneeni verkoporteissa. Lisään kuvia testauksesta Shutter kuvakkappausohjelman avulla.

Workspaces_003

Asennettujen sovelluksien lisensit

Eclipse on lisensillä EPL

EPL on Eclipse Foundation käyttämä avoimen lähdekodiin lisenssi. EPL on copyleft-lisensi, mutta kuitenkin paljon sallivampi kuin muut copyleft-lisenssit kuten GNU GPL.

Alla lisensin ominaisuuksia:

-hyväksyy kauppaliseen jakelun

-johdetut teokset (sovellukset) , pitää lisensoida EPL- lisensillä

-tai jollakin muula lisensillä, joka EPL:n mukainen ja viittaa siihen

-Lisäysten ei tarvitse olla avointa lähdekoodia

Shutter on lisensillä GPL

General public license eli lyhennetynä GPL on vapaiden ohjelmistojen julkaisemiseen tarkoitettu lisenssi, joka antaa kenelle tahansa oikeuden käyttää, kopioida, muuttaa ja jakaa edelleen ohjelmia ja niiden lähdekoodia. Lisäksi lisenssi takaa, että nämä vapaudet säilyvät myös GPL- koodiin pohjautuvissa muunnelluissa teoksissa. Mikäli GPL- ohjelma tai sen muunnelmaa levitetään edelleen, lähdekoodi on julkaistava samalla lisensillä eikä ohjelman käytölle tai levitykselle saa asettaa lisärajoituksia.

GPL- koodia ei voi levittää omisteisesti, mutta lisenssi ei estä koodin kauppalista käyttöä.

Gufw on lisensillä CC

Creative Commons lisenssi eli lyhenettynä CC, on yksi useista julkisista tekijänoikeuslisenssien jotka mahdollistavat vapaan jakeluun. CC- lisenssiä käytetään, kun tekijä  halua antaa ihmisille oikeuden jakaa ja kehittää materiaali.

e) Alla Käyttössäni olevia ohjelmia Windowsille sekä niiden vastineet Linuxille:

Eclipse                                Eclipse (Ohjelmointiympäristö)

Ms Word                           Libre Office Writer (Tekstinkäsittely)

Sticky Notes                       Notes (Työpöydän muistiinpano -sovellus)

Ms Excel                              Libre Office Calc (Taulukkolaskenta)

Windows                             Linux (Käyttöjärjestelmä)

Lähteet:

http://terokarvinen.com/2017/aikataulu-%E2%80%93-linux-palvelimet-ict4tn021-7-ti-ja-6-to-alkukevat-2018-5-op

https://www.linux.fi/wiki/Eclipse_Public_License

https://fi.wikipedia.org/wiki/Eclipse_(IDE)

http://www.aariset.com/Ohjelmointi/OSS/2.html

https://fi.wikipedia.org/wiki/GNU_General_Public_License

https://en.wikipedia.org/wiki/Creative_Commons_license